Champagne Pierre Leboeuf

"Det är så fint ute på landet" är väldigt talande för det minsta huset som vi tar med riktigt god champagne från till danskarna. Den familjeägda Champagne Pierre Leboeuf ligger i den lilla Grand Cru-staden Aÿ och producerar bara 25 000 flaskor årligen.

Familjen Leboeuf skördar naturligtvis sina druvor för hand. Saften pressas sedan från druvorna med en nyare press.

Idag är det Vincent Leboeuf och dottern Hélène som välkomnar besökare och ansvarar för familjens champagnetillverkning. De två är respektive 4:e och 5:e generationen i en familj där de traditionella produktionsmetoderna har hög prioritet.

På sina små skiften utspridda över la Vallée de la Marne odlar Champagne Pierre Leboeuf Pinot Noir och Chardonnay druvor för tillverkning av sina egna champagner. En av dessa tomter är en gammal clos, det vill säga ett område omgivet av en mur, som varit i familjens ägo i många generationer.

2. jäsning, jäsning på flaska, sker i husets specialgrävda välvda källare. Enligt traditionen staplas flaskorna varsamt direkt på det gamla källargolvet, precis som flaskorna fortfarande ställs på stativ och vänds för hand innan degorgering.

När flaskorna måste degorgeras sker detta för en del av champagnerna med mekanisk metod. Fortfarande digorgeras dock flaskor för hand, vilket kräver både teknik och tålamod för att jäst- och bärrester ska lämna flaskan; och helst utan att för mycket av den härliga champagnen går till spillo!

Pierre Leboeuf stämningsbilder