Champagne til kransekagen

Champagne till kranskakan


"Vilken champagne passar till kranskaka?"

Kransekage är en speciell mandelkaka som enligt tradition serveras bland annat på nyårsafton i Danmark. Det är en klassisk dansk högtidskaka, ofta uppbyggd i ringar till ett torn och dekorerad med glasyr.

Tidigare har jag faktiskt inte varit särskilt förtjust i den frågan, för det är verkligen en utmaning att hitta ett bra champagnevin till vår traditionella nyårskaka.
Och helt ärligt – när jag för några år sedan presenterade vår danska tradition för några goda vänner från Champagne, blev de ganska förvånade och inte särskilt entusiastiska över kombinationen champagne och kransekage.

Men hey, traditioner är trevliga – och jag har alltid velat hitta den helt rätta champagnen till kransekage…

År 2019 besökte Christine från Champagne Piot-Sevillano återigen Danmark, och i resväskan hade hon sin senaste champagnekreation Noct’en Bulles.

Egentligen hade den skapats med tanke på att spela rollen som en söt ingrediens i extra läckra champagnecocktails. Och både champagnens namn, som är en ordlek med det franska ordet noctambule – vilket kan översättas med nattuggla eller snarare nattmänniska – samt den gyllene och festliga etiketten pekar ju mot fest, stämning och cocktails.

Men när jag smakade den blev jag överraskad av dess söta och mörka smaknoter… tillsammans med Christine testade jag den till kransekage – och vi jublade!!

Fullt stopp… inte en droppe av den här champagnen gick längre till cocktailmixning.
I stället tog vi den sista 1,5 flaskan med till julvinmässan på Hotel d’Angleterre, där vi lät några få lyckliga besökare vid vår monter prova Noct’en Bulles tillsammans med kransekage. Det var förstås för att testa om andra också kunde känna det fina samspelet – och det måste man säga att de kunde. Till och med några av de mest demi-sec-kritiska fick medge att det här var en riktig fullträff… och köpte en flaska!!

Innan jag lärde känna Noct’en Bulles och själv undvek champagne till kransekage, har jag till människor som insisterat på att bevara traditionen att njuta champagne och kransekage tillsammans tidigare rekommenderat två alternativ…

  • Antingen bör man satsa på en sötare demi-sec, gärna med mycket Meunier-druva, som med sina toner av apelsinfrukt och mandel enligt min mening passar bäst till kransekagens söta marsipansmak.

  • Eller också kan en äldre champagne, som blivit mer rund och fått kraftiga lagringsnoter, provas.

Och Noct’en Bulles kan bäst beskrivas som en blandning av båda dessa rekommendationer – det rör sig nämligen om en demi-sec med en dosage på hela 35 g socker per liter, och hela 75% av vinet är från Meunier-druvor. Dessutom kommer Meunier-saften från skörden 2010 och de sista 25% Pinot Noir från skörden 2011; alltså ett äldre vin som har utvecklat riktigt härliga lagringsnoter.

Varje år sedan 2019 har jag haft turen att få nya leveranser av denna underbara champagne till Danmark, så att vi återigen kan skåla in det nya året med både champagne och kransekage. I december går försäljningen förstås snabbt inför jul och nyår, men kanske är du en av de lyckliga som hinner beställa en flaska Noct’en Bulles eller två…

Oavsett vilken champagne du planerar att njuta på årets nyårsfest, hoppas jag att du får en fantastisk kväll med mycket gott humör och härlig champagne!!

Bästa hälsningar
Louise

Tillbaka till blogg