Champagne til kransekagen

Champagne till kranskakan


"Vilken champagne passar till kranskaka?"

Tidigare har jag faktiskt inte varit särskilt entusiastisk över den frågan, för det är lite av en uppgift att hitta en champagne till vår traditionella nyårstårta.
Och för att vara ärlig, när jag presenterade vår danska tradition för några goda vänner från Champagne för några år sedan, blev de också något förvånade och inte särskilt entusiastiska över champagne & kranskaka.

Men hallå, traditioner är trevliga - och jag har alltid velat hitta precis rätt champagne till kranskaka...

2019 kommer Som tur var besökte Christine från Champagne Piot-Sevillano Danmark igen och med sin resväska hade hon sin nyaste champagnekreation Noct´en Bulles...

Egentligen hade den framtrollats i syfte att spela rollen som sötningsingrediens i särskilt läckra champagnecocktails. Och både champagnens namn, som är en slags ordlek på det franska ordet noctambule, och kan översättas med nattuggla eller snarare nattuggla, och den gyllene och festliga etiketten pekar också på fest, stämning och cocktails.

Men när jag smakade blev jag överraskad av dess söta och mörka smaktoner...tillsammans med Christine testade jag den för kranskaka - och gladde mig !!

Punkt ... inga fler droppar av den champagnen gick till cocktailblandning.
Istället tog vi med oss ​​de sista 1,5 flaskorna Julvinsmässa på Hotel d'Angleterre, där vi lät några lyckliga besökare till vår monter smaka på Noct'en Bulles tillsammans med kranskaka. Det var givetvis för att testa om andra också kunde ana den goda matchningen – och det måste sägas att så är fallet. Även några av de mest demi-sec-kritiska var tvungna att erkänna att detta var en bra match...och köpte en flaska!!

Innan jag kände till Noct´en Bulles och dessutom undvek champagne till kranskakan har jag tidigare rekommenderat två alternativ till personer som insisterat på att bevara traditionen att njuta av champagne och kranskaka tillsammans...

* Antingen ska du satsa på en sötare demi-sec och gärna en med en bra mängd Meunier-druva, som för mig med sina toner av apelsinfrukt och mandel matchar bäst med kranskakans söta marsipansmak.

* Eller så kan du prova en äldre champagne som blivit rundare och fått några starka åldringstoner.

Och Noct´en Bulles kan bäst beskrivas som en blandning av båda rekommendationerna – det är en demi-sec med en sockerdosering på hela 35g socker per portion. liter och hela 75 % av vinet är från Meunier-druvor. Dessutom är Meunier-juicen från 2010 års skörd och de sista 25 % Pinot Noir-druvorna från 2011 års skörd; det är med andra ord ett äldre vin som har utvecklat några riktigt läckra åldringstoner.

Varje år sedan 2019 har jag haft turen att få nya leveranser av denna underbara champagne till Danmark, så att vi återigen kan skåla för det nya året med både champagne och kranskaka. I december går såklart försäljningen snabbt upp mot jul och nyår, men kanske är du en av de lyckliga som lyckas beställa en flaska Noct´en Bulles eller två...

Vilken champagne du än planerar att njuta av på årets nyårsfest så hoppas jag att du får en bra kväll med massor av gott humör och läcker champagne!!

Bästa hälsningar
Louise

Tillbaka till blogg