Marts 2024

mars 2024

Champagne hemligheter

Det är svårt att hålla hemligt och bra när de kan avslöjas!

Tillbaka till blogg

Champagne Francois Secondé Brut Grand Cru

Producent:Champagne François Secondè
Område, stad:Sillery, Montagne de Reims
Champagne:Brut Grand Cru
Druvor:2/3 Pinot Noir, 1/3 Chardonnay
Dosering:Brut 8g per liter

Denna champagne har en fin gyllengul färg och fina bubblor. Doften är mineralisk och fruktig, samtidigt som smaken är härligt rik med nyanser av rostat bröd, smör och exotiska frukter som kiwi och mango.

Den är gjord av juice från ett års skörd med 30 % reservvin tillsatt. Och det är just i det 30%-iga reservvinet som vi hittar något av hemligheten bakom denna champagnes utsökta smak.

I över 30 år, sedan 1982, har de på Champagne Francois Secondé arbetat med en blandning av viner som utgör det speciella vin som blandas i varje års årgång och ger några särskilt läckra toner till champagnen.

Första lagringen skedde i ståltankar och champagnen lagrades sedan 18-24 månader på flaska.

Den är helt underbar som aperitif, men så länge du inte väljer för starka kryddor eller väldigt tunga rätter kan du bara ta en flaska av detta till måltiden.

Bli medlem

Champagne Francois Secondé Sermiers

Producent:Champagne François Secondè
Område, stad:Sillery, Montagne de Reims
Champagne:Sermiers, Blanc de Blancs, Premier Cru
Druvor:100% Chardonnay
Dosering:Extra Brut 5g/liter

Sermiers är en fräsch champagne med ihållande bubblor. Den lägger sig mjukt och tar sedan fram en härlig syra. Den har speciella toner av citrusfrukt i kombination med en härlig krämighet.

Den är väldigt god som apéritif, men passar även till lätta kött-, fisk- och skaldjursrätter, till en fräsch sallad med bönor och grön sparris eller till ostar a la Gruyére, Comté eller Gammelknas.

Champagnen lagras dels i ståltankar och dels på ekfat och malolaktisk jäsning har genomförts. Efter att den har buteljerats har den vilat i källaren i 18 månader.

Vid digorgering har källarmästaren Jerome Groslambert valt att helt enkelt tillsätta 5g socker pr liter för att behålla den goda balansen och därigenom få en champagne som är fräsch och syrlig, med en lätt krämighet.

Bli medlem