September 2025

september 2025

I september åker vi på en resa till champagnestaden Bouzy. Staden tilldelades Grand Cru-status 1911 och är fortfarande en av de 17 champagnestäderna med denna högsta ranking.

Bouzy ligger i Montagne de Reims och därför skördas många Pinot Noir-druvor naturligt härifrån. Fälten är huvudsakligen söder- och sydostvända, vilket innebär att vinstockarna och druvorna får gott om sol och växer i en av de varmaste terroirerna i Montagne de Reims.

Tillbaka till blogg

Champagne Fromentin Leclapart, Brut

Producent:Champagne Fromentin Leclapart, Brut
Stad, område:Bouzy, Montagne de Reims
Champagne:Brut Tradition, Grand Cru
Druvor:70% Pinot Noir, 30% Chardonnay
Dosering:9 g/l

Det är ingen överraskning att Brut Tradition från Barbara och Jean-Baptiste Fromentin Leclapart innehåller en hög andel Pinot Noir – och när champagnen hälls upp och aromen njuts av uppfattas toner av röda bär. Aromen erbjuder även toner av torkad frukt, d.v.s. en lätt söt doft, vilket delvis beror på sockerdosen och delvis på de första tonerna av lagring.

Brut Tradition är en mycket trevlig och lättdrucken champagne. Den är tillräckligt krispig, men har samtidigt en något fyllig struktur som gör att den inte bara försvinner, utan ger känslan av att kunna "tugga" på champagnen.

Bli medlem i champagneklubben

Champagne Fromentin Leclapart, Extra Brut

Producent:Champagne Fromentin Leclapart, Extra Brut
Stad, område:Bouzy, Montagne de Reims
Champagne:Extra Brut, Grand Cru
Druvor:71% Pinot Noir, 29% Chardonnay
Dosering:Extra Brut, 3 g/l

Extra Brut Tradition är "samma" champagne som Brut Tradition. Men det finns skillnader...

Champagnen lagras ett år längre, det vill säga i 4 år, och druvorna skördas således ett år tidigare för Extra Brut än för Brut.

Aromen i Brut är mer av torkad frukt, medan den i Extra Brut ger mer färsk frukt. Extra Brut erbjuder en torrare känsla vid första klunken och är också ett något tunnare vin än Brut-versionen.

Bli medlem i champagneklubben