Sukkerdosage

Sockerdosering

En av de faktorer som i hög grad påverkar våra smakupplevelser när vi njuter av ett gott glas champagne är den tillsatta dosen av socker.

De allra flesta champagner tillverkas som Brut-champagne, vilket innebär att mellan 6 och 12 gram socker per liter tillsätts under digorgeringsprocessen. För många år sedan gjordes champagne med mycket mer socker och 150-200g per liter var inget ovanligt.

Under dessa år går trenden mot lägre sockerdoseringar och vi finner allt oftare att champagne bara har tillsatt några gram socker eller inget alls. En av anledningarna är förstås att vår smak förändras, men det beror också på klimatförändringar som ger oss en annan balans osv. syra och sötma i de skördade druvorna.

Sockerdoseringen tillsätts som en likör som kallas liqueur d'expedition , gjord av champagne och socker. Det är den enskilda producenten som bestämmer vilken typ av champagne som ska tillverkas och därmed också hur mycket socker som ska tillsättas champagnen innan den skickas ut på marknaden.

Det är förvisso enligt lag att det ska antecknas på champagnens etikett vilken typ av champagne som finns i flaskan. För att detta ska hjälpa oss som konsumenter är det givetvis bra att veta lite om sockerdosernas olika nivåer. Du hittar sockerdoserna nedan.

Dosering

Doux 50+ g/l

Demi-sec 32 - 50g/l

Sek 17 - 32g/l

Extra torr 12 -17g/l

Brut 6 - 12g/l

Extra Brut 0 - 6 g/l

Brut Nature 0 - 3g/l

Champagne från två olika producenter, även om de båda t.ex. är av typen Brut, vara väldigt olika. Dels blir det förstås stor skillnad i smak, beroende på om 6 eller 12 gram socker/liter tillsätts. Därtill kommer andra faktorer som t.ex vinstockarnas ålder, skördeområde, druvsorter och lagringsmetoder har också stor inverkan på balansen mellan sötma och syra och på champagnens smak.

Är det någon speciell typ av champagne som är din favorit?

Som många andra tycker jag förstås mest om Brut, då det är den typ av champagne som produceras överlägset mest. Ibland måste det vara en lite fräschare och torrare champagne, andra gånger är det gott med kraft och fyllighet, t.ex. från fatlagring.

Faktum är att mitt val av champagne beror bland annat på mitt humör, maten jag ska njuta av champagnen med och vem jag ska dela champagnen med.

Men en sak är säker...jag vill verkligen inte behöva kämpa mig igenom en champagne som är för torr...eller låt oss bara kalla den sur. Champagne skapades för att vi ska kunna njuta av livet - så låt oss alla njuta av champagnerna vi gillar...och lämna resten ifred.

Bästa hälsningar

Louise

Tillbaka till blogg